Groene of Grijze energie

Er kan tegenwoordig vaak worden gekozen voor groene of voor grijze energie. Welke keuze je gaat maken, kun je natuurlijk zelf weten. Iedere energieleverancier heeft verschillende grijze of groene energiebronnen die worden ingezet bij het opwekken van energie. Deze zijn terug te vinden op het stroometiket. Deze geeft een samenstelling van de geleverde energie aan. Ieder jaar krijg je van de energieleverancier een stroometiket thuisgestuurd.

Er kan gekozen worden voor grijze energie, het gaat hierbij dan om een ander woord voor de milieubelastende energie, dit wordt ook wel niet-duurzame energie genoemd. Als de grijze energie wordt opgewerkt dan worden hierbij fossiele brandstoffen gebruikt (gas of kolen). Een andere bekende vorm van energie is kernenergie. Deze is schoon, maar geeft radioactief afval, dat langdurig opgeslagen moet worden. Grijze energie is niet milieuvriendelijk omdat er veel CO2 vrij komt. Het is daarom beter om te kiezen voor groene energie, een vorm van energie die wel milieuvriendelijk en duurzaam is. De groene stroom wordt opgewerkt uit bronnen die eigenlijk niet op zouden kunnen raken. Er kan gedacht worden aan waterkracht, de zon, biomassa en aan de wind. Dit is de reden dat het ook wel duurzame energie wordt genoemd (de bronnen zijn onuitputtelijk).

Bij het produceren van duurzame elektriciteit is er geen of maar weinig CO2 uitstoot. Er komen hierbij minder schadelijke stoffen in het milieu, dit is dus de reden dat duurzame elektriciteit beter is voor ons milieu. Kiezen voor groene stroom is dus kiezen voor een blijvend leefbare aarde! Groene energie heeft een aantal voordelen:

  • Er komen minder schadelijke stoffen vrij tijdens de productie;
  • Je denkt tevens aan een beter milieu (minder of geen CO2 uitstoot) aan de toekomst;
  • Als ook jij groene energie kiest, draag je met steeds meer mensen bij om het produceren van duurzame energie te stimuleren.

Steeds meer mensen maken de keuze voor groene energie. Daarom is er een mogelijkheid om de groene energie prijzen met elkaar te gaan vergelijken. Met de energie prijs vergelijking kun je in één oogopslag zien waar dat jij de goedkoopste groene energie kunt krijgen.

Het kan zijn dat er een HIER logo bij een : energieleverancier wordt weergegeven. Dit wil zeggen dat de leverancier een partner is van HIER. Het gaat dan om bedrijven en organisaties die klimaatvriendelijke producten op de markt hebben gebracht. Zij zijn dan erkend door HIER en dan mogen zij dit keurmerk dragen.

Meer energie informatie

Bekijk alle energie informatie »