Wat zijn meetbedrijven?

Een meetbedrijf is een bedrijf dat verantwoordelijk is voor de opname van de meterstanden bij je thuis/bij je bedrijf. Het gaat om de meterstanden van de elektriciteitsmeter en/of de gasmeter wanneer je deze hebt. Deze meetstanden worden door deze meetbedrijven doorgegeven aan de netbeheerder.

Meetbedrijven doen meer dan alleen het opnemen van de meterstanden, zij verkopen, repareren en verhuren vaak ook meters. Het meetbedrijf blijft hoe dan ook de eigenaar van de gasmeter en/of de elektriciteitsmeter. Niet ieder meetbedrijf mag zomaar alle meterstanden bij je op komen nemen, zij moeten hiervoor gecertificeerd zijn. Dit geldt ook voor de reparaties. Deze certificering wordt verzorgd door TenneT, dit is de landelijke beheerder van het hoogspanningsnetwerk.

Er is genoeg keuze als het gaat over meetbedrijven. Het is wel belangrijk dat het bedrijf door TenneT wordt erkend. Het is verstandig om bij hetzelfde meetbedrijf te blijven, anders kan het zijn dat je iedere keer een andere meter aan moet schaffen.

Een meetbedrijf moet natuurlijk geld verdienen, daarom vragen zij geld voor het meten van de elektriciteitsmeters. Het gaat hierbij om de huur voor een meter maar ook voor de gegevensverzamelingen die zij doen. De kosten zijn per meetbedrijf verschillend, maar zijn altijd opvraagbaar. Er is wel een maximum tarief bekend voor het huren van een elektriciteitsmeter bij een regionale netbeheerder. Het gaat hierbij om een tarief van maximaal €25,33. Deze kosten zijn exclusief BTW. Er is niets aan deze kosten te doen, deze zijn namelijk door de overheid bepaald. Er is een uitzondering, dat is dat deze maximum tarieven niet gelden voor een slimme meter. Een andere naam voor deze slimme meter is de digitale energiemeter. Op deze manier kunnen op afstand de meterstanden worden afgelezen.

Meer energie informatie

Bekijk alle energie informatie »