Wat zijn netbeheerders?

Als het gaat over netbeheerders, dan gaat het over mensen die verantwoordelijk zijn voor het aanleggen, onderhouden en beheren van het energie netwerk. Het gaat hierbij om gas en elektriciteit. Netbeheerders zorgen ook voor het transport van gas en elektriciteit in de regio waar je woont. De netbeheerder is per regio verschillend, maar staat wel per regio vast. Het netbeheer is namelijk door de overheid vastgesteld, dit is gedaan in de Gaswet en de Elektriciteitswet (1998). De Energiekamer is de toezichthouder van het netbeheer.

Als je gaat verhuizen kan het zijn dat je een andere netbeheerder krijgt. Hier heb je zelf geen invloed op, de netbeheerder is per regio vastgesteld. Normaal gesproken krijg je een rekening van een energieleverancier, hier zie je ook meteen op wie de netbeheerder is. Op deze rekening worden ook de transportkosten van de energie vermeld. Dit zijn de kosten die de leverancier zelf af gaat rekenen met de netbeheerder. Er is een mogelijkheid om deze kosten apart te gaan betalen. Je zou er dan voor kunnen kiezen om de energieleverancier te gaan betalen voor de energie die is geleverd en de netbeheerder kunnen betalen voor de transportkosten.

De overheid houdt continu toezicht op de netbeheerders, dit is ook nodig omdat je zelf niet over kunt stappen naar een ander netbeheer. Er worden ook maximum transport- en aansluittarieven vastgesteld door de overheid. Op deze manier wordt voorkomen dat netbeheer ineens erg hoge kosten kan gaan declareren bij de klanten.

Meer energie informatie

Bekijk alle energie informatie »